Eftertanker

Efter folkeafstemningen, hvor det, der lignede et ikke-ja, blev til et ja, fordi stemmeprocenten gik op, var der røster fremme om at exit polls var skyld i resultatet. Spørgsmålet er så om det egentlig er et problem. Jeg synes både og:

  • Det er et problem, at vi ikke kan regne med at stemmen afspejler vælgerens synspunkt – den kan afspejle vælgerens synspunkt modificeret af valgtaktik. Dette problem ser vi også i forbindelse med spærregrænser, hvor en meningsmåling, der placerer partier under 2% til folketingsvalg, bliver selvopfyldende profetier, fordi vælgerne hellere vil stemme på det næstbedste end på nogen, der ikke kommer ind – selv om favoritten var kommet ind, hvis ikke vælgeren havde troet at deres stemme var ligegyldig.
  • Modsat er en exit poll jo bare en aggregering af en række menneskers frivillige ytringer, og den slags må man jo ikke være imod.

I den konkrete situation var det i øvrigt ikke hvad folk havde stemt, men om folk havde stemt, der var afgørende, for ja-flertallet var på ingen måde usikkert. Det interessante var altså egentlig ikke exit polls, men den løbende offentliggørelse af stemmeprocenten. Dén er ved alle andre valg og afstemninger mest af alt et kuriosum uden betydning, men i dette tilfælde, hvor det på forhånd stod klart, at den jo faktisk var vigtig, skulle man måske fra embedsværkets side have afveget fra den gængse procedure, og have vurderet om der egentlig er nogen nyttevirkning ved at opgøre og offentliggøre den løbende stemmeprocent.

One thought on “Eftertanker

  1. Jeg havde personligt håbet på, at der ikke ville komme så mange til stemmeboksene til regentvalget (modsat EP-valget). Dog er jeg på ingen måde interesseret i tiltag, der formindsker andelen af danskere, der stemmer.

    I dette tilfælde kom der nok væsentlig flere af sted pga. offentliggørelsen af stemmeprocenter, men det er alt andet lige positivt. Altid. Også selv om de stemmer noget andet end det, jeg synes, de skal. Det er jo nu engang et demokrati, hvor det perfekte valg er et valg, hvor alle stemmeberettigede har lige stemmeret. Så rette udfald af Mickey Mouse-valget ville være det resultat, der ville fremkomme, hvis alle stemmeberettigede stemte. Og jeg tror, at det var det, vi fik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *