Disruptivt manifest

Den danske Wikipedia har en række image-problemer (de overlapper lidt, og det er bare dem, jeg har bemærket – der kan snildt være flere):

  • Fjendtlighed over for nytilkomne
  • Fokus på firkantede regler
  • Dårligere indhold end på engelsk
  • Færre artikler end på sammenlignelige sprog
  • Amatørprojekt
  • For få brugere til at kunne levere ordentligt indhold
  • Fokus på forkerte emner

Nogle af disse er sociale, nogle er demografiske og nogle ligger i Wikipedias koncept.

Men hvad kan vi gøre ved dem? Kan vi løse dem bare ved at gøre noget ved det? Og hvis vi kan, hvorfor så ikke bare gøre det?

Det er der en del grunde til – og de grunde hænger stort set alle sammen med communityet på Wikipedia. Derfor er dette manifest fokuseret på hvad vi hver især kan gøre – og så må communityet følge med, hvis det kan.

Screw communityet

Glem alt om hvad der er “konsensus” om – den vil alligevel ændre sig. Hvis comunityet sletter det, du har skrevet, er det værst for dem selv (og for Wikipedia). Lad det passere.

Skriv godt indhold

Der er til hver en tid rigeligt med artikler, der for langt eller for kort eller for skævt eller bare for dårligt fortæller om deres emner. Gør det bedre – bekymr dig om indholdet mere end om formateringen.

Oversæt altid den bedste version

Vælg den bedste version af dem, du kan forstå, hvis du oversætter en artikel. Brug Google Translate til at tjekke om de andre sprog har noget med, du mangler.

Spørg eksperterne

Gode artikler kræver gode kilder. Sørg for at have kilderne ved hånden. Spørg eksperter til råds både før og efter skrivningen – selvfølgelig har de begrænset tid, men de vil som regel tage sig tid til lige at tjekke at deres guldkorn er kommet til deres ret.

Skriv mange artikler

Ikke alene bliver Wikipedia bedre, du bliver også selv bedre til at skrive, hvis du gør det meget. Ganske som med alt andet.

Vær generøs

Smiger virker. Til dels. Når man takker folk for deres indsats, vil det som regel give dem lyst til at gøre mere. Brug takkefunktion, barnstars og ord. Og lad tvivlen komme folk til gode – i alt fald to-tre gange.

Skriv om det vigtige

Hvis du kan se at der på områder, du kender, er viden som mangler, så sæt det ind.

Nu også med musik

Jeg så på et tidspunkt MuseScore omtalt som et godt værktøj til at komponere musik i, så det er jeg begyndt at lege med. Min ambition er at komponere min egen kendingsmelodi/jingle, som jeg så kan spille eller få spillet, når jeg kommer steder hen. Men der er jeg slet ikke endnu. Jeg har indtil videre skabt fire stykker, som jeg har navngivet lettere arbitrært:

Air 1 (PDF):

Komposition for fløjte, obo, klarinet, basun, horn, trompet, timpani, violiner, viola, kontrabas og stortromme (PDF):

Panik for klaver og horn (PDF):

Hammerhajsymfonien (PDF):

 

Min musikteoretiske viden er lille nok til at enhver, der faktisk ved noget om emnet, med det samme kan bestille tid til udretning af tæer.

 

Nationalmuseets frie billeder på Wikimedia Commons

I marts og april har jeg gennemført et billedprojekt på Nationalmuseet.

Museet har p.t. cirka 36.000 billeder liggende på nettet. og af disse er lidt over 9.000 i public domain, mens næsten 14.000 er under CC-BY-SA-licens. Disse 23.000 billeder kan således anvendes frit, for eksempel på Wikipedia, men det er naturligvis ikke allesammen, der er lige anvendelige.

Jeg har uploadet cirka 500 billeder1 fra museet til Wikimedia Commons2 og indsat et antal af disse i diverse Wikipedia-artikler (der er også kommet nye artikler[1][2][3][4] med inspiration fra billederne).

Jeg er også gået i gang med opsætningen af GLAMwiki Toolset, så vi i fremtiden kan kopiere billeder direkte fra museets website til Wikimedia Commons i stedet for at skulle downloade og derefter uploade. Dén opgave er så lidt mere omstændelig (beta-test, XML-output, justering af XML, opdeling i batches, dokumentation og dernæst den faktiske kopiering), så den kommer til at ske over en længere periode og mindre intensivt.

Og så er der alt det andet, for billederne skal jo også kategoriseres og kurateres efterfølgende, og nok er communityet på Wikimedia Commons stort, men der er altså også over 31 millioner filer at holde styr på (og flere kommer til)…

Reinventing Palnatoke

Det er på tide at gentænke, hvor jeg er, og hvad jeg kan. Jeg kan udmærket få min tid til at gå med Wikipedia, politisk arbejde, brætspil, børnepasning og hvad der nu ellers er – det rykker bare ikke så meget. Jeg har brug for noget, der giver mening, stiller krav og giver penge. Men hvad?

Derfor denne invitation. Du kan være med til at genopfinde Palnatoke. Jeg har brug for input til hvad det er, jeg kan, hvor det vil give mening at gøre det, og hvordan det skal vinkles, så det virker.

“Parlamentariske” Wikipedia-redigeringer

Jeg blev her forleden opmærksom på en svensk Twitter-konto, der automatisk tweeter, hver gang en uindlogget bruger redigerer den svensksprogede Wikipedia fra en IP-adresse tilhørende Riksdagen (den har så ikke tweetet endnu, men der er vel sommerferie).

Hvordan kan man så det? Jo, det er offentligt tilgængeligt, hvilke IP-adresser, der tilhører hvilke organisationer (internetudbydere, større virksomheder osv), og samtidig er alle redigeringer på Wikipedia også offentligt tilgængelige (og hvis man ikke er logget ind, registreres ens redigeringer under den IP-adresse, man kommer fra) – og så er det jo bare at koble disse to. Det gjorde Virgil Griffiths WikiScanner i sin tid, og det gør Peter Brodersens danske WikiScanner endnu. Det nye her er så at koble det med Twitter, så oplysningen kommer ud med det samme (eller i alt fald næsten med det samme).

Det virkede jo ikke så uoverskueligt, så derfor lavede jeg en dansk version – og den er vist blevet taget vel imod. 🙂

Der er i skrivende stund seks syv otte af disse WikiEdit-twitter-konti (som jeg samler i en Twitter-liste):

Naturligvis er medarbejdere, gæster, parlamentarikere og andre med adgang til parlamenternes internetadgang ikke så forskellige fra andre – de har også emner, de kan skrive neutralt om, men den forøgede opmærksomhed gør forhåbentlig at vi kan undgå de allerværste partsindlæg og mudderkastninger.

 

[UPDATE 11.7.14 18:36: Nu også en norsk bot]

[UPDATE 12.7.14 7:26: Nu også en chilensk bot. Follower-antal opdateret]
 

 

Wikipedia i radioen

Jeg har netop været i radioen og tale med Torben Sangild. For ikke at røbe for meget, vil jeg bare henvise til en PDF, der på side 7 omtaler Torbens program. Jeg er med i udsendelsen 2. august, så jeg er naturligvis spændt på om de artikler, vi har talt om, til den tid er ændret – og tilsvarende naturligvis om de udsendelser, der kommer før min.

Retskrivning

Jeg er generelt forholdsvis tolerant over for stavefejl (og særdeles rummelig over for Sprognævnets stave-eksperimenter), men der er et par stykker, der får mig til at reagere. “The” har aldrig været korrekt og “linie” og “tredie” kræver at skribenten også udtaler det sådan (det vil jeg så betragte som en ret affekteret udtale (og vil ofte i sig selv diskvalificere skribenten/taleren)). Jeg tror at jeg her udviser tydelig konvertit-adfærd, for da jeg lærte at læse, var “dejg” og “fejg” også god stavning. Nej, ikke i skolen, men i de Anders And-blade, jeg læste hos min mormor – det var min morbrors gamle blade, og A.A. & Co. var nok lidt konservativt med hensyn til stavning.

Den der pause..

Nu holder jeg jo pause fra Facebook og Twitter, men dels er det ikke helt lykkedes mig at slå notifikationer fra, dels er jeg lidt nysgerrig, og endelig er de to steder jo der, hvor jeg holder rede på store dele af mit netværk, så jeg åbner dem taktisk en gang eller to om dagen alligevel – men jeg skriver ikke noget og lukker dem hurtigt igen. Rygrad som en våd avis? Åbenbart.

Gamle indlæg

Denne blog har været gennem adskillige CMS’er og domæner. Jeg begyndte i efteråret 2000 med en Blogger-blog og eksperimenterede med om sproget skulle være engelsk eller dansk, og på et tidspunkt havde jeg endda en blog på hvert sprog. På et tidspunkt flyttede jeg bloggen til palnatoke.net, men det domæne glemte jeg på et tidspunkt at forny, hvad der fik en domænehaj til at købe det. Jeg skiftede så til palnatoke.org, hvor jeg har været siden.

I konverteringerne mellem forskellige CMS’er er der sket et par fejl: en del gamle blogposts har mistet deres links (og før Facebook og Twitter var der jo en del blogposts, der netop bare bestod af et sjovt/interessant link), og de første mange måneders arkiv rummer kun månedens første blogposts (jeg kan se de andre i databasen, men de vises ikke). Disse fejl er irriterende, men det vides ikke hvornår jeg gør noget ved dem.