“Parlamentariske” Wikipedia-redigeringer

Jeg blev her forleden opmærksom på en svensk Twitter-konto, der automatisk tweeter, hver gang en uindlogget bruger redigerer den svensksprogede Wikipedia fra en IP-adresse tilhørende Riksdagen (den har så ikke tweetet endnu, men der er vel sommerferie).

Hvordan kan man så det? Jo, det er offentligt tilgængeligt, hvilke IP-adresser, der tilhører hvilke organisationer (internetudbydere, større virksomheder osv), og samtidig er alle redigeringer på Wikipedia også offentligt tilgængelige (og hvis man ikke er logget ind, registreres ens redigeringer under den IP-adresse, man kommer fra) – og så er det jo bare at koble disse to. Det gjorde Virgil Griffiths WikiScanner i sin tid, og det gør Peter Brodersens danske WikiScanner endnu. Det nye her er så at koble det med Twitter, så oplysningen kommer ud med det samme (eller i alt fald næsten med det samme).

Det virkede jo ikke så uoverskueligt, så derfor lavede jeg en dansk version – og den er vist blevet taget vel imod. 🙂

Der er i skrivende stund seks syv otte af disse WikiEdit-twitter-konti (som jeg samler i en Twitter-liste):

Naturligvis er medarbejdere, gæster, parlamentarikere og andre med adgang til parlamenternes internetadgang ikke så forskellige fra andre – de har også emner, de kan skrive neutralt om, men den forøgede opmærksomhed gør forhåbentlig at vi kan undgå de allerværste partsindlæg og mudderkastninger.

 

[UPDATE 11.7.14 18:36: Nu også en norsk bot]

[UPDATE 12.7.14 7:26: Nu også en chilensk bot. Follower-antal opdateret]
 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *