Nationalmuseets frie billeder på Wikimedia Commons

I marts og april har jeg gennemført et billedprojekt på Nationalmuseet.

Museet har p.t. cirka 36.000 billeder liggende på nettet. og af disse er lidt over 9.000 i public domain, mens næsten 14.000 er under CC-BY-SA-licens. Disse 23.000 billeder kan således anvendes frit, for eksempel på Wikipedia, men det er naturligvis ikke allesammen, der er lige anvendelige.

Jeg har uploadet cirka 500 billeder1 fra museet til Wikimedia Commons2 og indsat et antal af disse i diverse Wikipedia-artikler (der er også kommet nye artikler[1][2][3][4] med inspiration fra billederne).

Jeg er også gået i gang med opsætningen af GLAMwiki Toolset, så vi i fremtiden kan kopiere billeder direkte fra museets website til Wikimedia Commons i stedet for at skulle downloade og derefter uploade. Dén opgave er så lidt mere omstændelig (beta-test, XML-output, justering af XML, opdeling i batches, dokumentation og dernæst den faktiske kopiering), så den kommer til at ske over en længere periode og mindre intensivt.

Og så er der alt det andet, for billederne skal jo også kategoriseres og kurateres efterfølgende, og nok er communityet på Wikimedia Commons stort, men der er altså også over 31 millioner filer at holde styr på (og flere kommer til)…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *