Tronfølgestemmeri

Når der på næste søndag er tronfølgefolkeafstemning, har jeg som vælger fire muligheder:

 1. Jeg kan stemme ja
 2. Jeg kan stemme nej
 3. Jeg kan stemme blankt eller ugyldigt
 4. Jeg kan undlade at stemme

Disse fire muligheder fører imidlertid efter optællingen kun til to resultater:

 • Flertal af stemmerne og mindst 40% af de stemmeberettigede for “ja” – så er tronfølgeloven vedtaget
 • Alle andre situationer – så er den forkastet

Derfor er det afstemningsmæssigt ligegyldigt, hvilken af valgmulighederne 2, 3 eller 4, jeg benytter mig af. Forskellen ligger alene i signalværdien – og den er der ingen egentlige regler for. Lad mig dog røbe at jeg agter at benytte mig af mulighed 4 – jeg dukker op i stemmelokalet uden mit tronfølgevalgkort (EDIT: med med mit europaparlamentsvalgkort!), da jeg derved dels får markeret overfor “systemet”, at jeg ikke synes at det kan være bekendt at spilde min tid med den slags pseudoafstemninger, dels får gjort mit synspunkt synligt overfor de andre vælgere uden at overtræde reglerne om propaganda på valgstedet.

3 thoughts on “Tronfølgestemmeri

 1. Jeg er ikke helt enig i din konklusion, for der er faktisk forskel på 2, 3 og 4 i forhold til, hvordan valget opgøres: Ved 2 og 3 tælles din stemme, mens den ved 4 af naturlige årsager ikke kan tælles.

  Valgresultatet rykker det ikke ved, men afhængig af smag, kan der altså være symbolværdi i 2 og 3.

 2. Må man spørge hvorfor du mener at det der en pseudoafstemning? For mig som tilhænger af kongehusets og dettes evne til at adskille sig fra den øvrige befolkning er netop dette spørgsmål ikke pseudo men af meget stor vigtighed. Lang mere end hvilken europaparlamentariker der sidder i stedet for den anden. (Dog ikke at det ikke også er vigtigt)

 3. Det er en pseudoafstemning, fordi den ikke ændrer noget, og alene skulle til for at undgå en større diskussion om grundloven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *